top of page

Su Orucu Nedir? Nasıl Yapılır?

Kilo problemi giderek artan bir sorun haline gelmeye başlamışken, pek çok kişi hızlı kilo vermenin yollarını araştırmaya devam ediyor. Uzmanlar hızlı kilo vermenin çok faydalı bir durum olmadığını ve vücuda daha büyük zararları olabileceğini dile getirirken, son dönemlerde su orucu popüler hale gelmeye başladı. Peki su orucu nedir? Su orucunun vücuda fayda ve zararlarını sizler için araştırdık. 


Su Orucu Nedir?


su orucu nedir


Su orucu nedir sorusu sıklıkla sorulan ve araştırılan bir süreç olmasına rağmen, bilimsel açıdan bu konuda yapılan araştırmaların oldukça kısıtlı olduğunu söyleyebiliriz. Kısıtlı bir süre yapılması önerilen bu oruç ve diyet sürecinde, kişiler sadece öğünlerinde içme suyu tüketebiliyorlar. Oldukça düşük kalorili bir diyet olması nedeniyle sağlık problemi olanlar ve kronik rahatsızlıkları bulunanlar için oldukça zararlı olduğu söyleniyor. 

Ancak bir kesim ise vücudun arınması nedeniyle bazı kronik hastalıkların iyileşebileceğini savunuyorlar. Su ile birlikte bedenin arındığı ve pek çok zararlı hücrenin parçalanarak yok olduğu düşünülüyor. Daha önce de söylediğimiz gibi bu konuda henüz kanıtlanmış bilimsel bir çalışma bulunmadığı için dikkatli olmakta fayda var. 


Su Orucu Nasıl Yapılır?


su orucu nasıl yapılır


Su orucu, adından da anlaşılacağı üzere sadece suya dayalı bir beslenme türüdür. Su orucu sırasında herhangi bir besin tüketilmesi önerilmez. En az 24 saat, en fazla 72 saate kadar yapılması önerilir. Daha fazla yapılması sağlık açısından ciddi risklere neden olabilir. 


Su orucu ile birlikte nefis terbiyesi gerçekleştirilmesi amaçlandığı gibi aynı zamanda vücudun şoklanarak ödem ve şişkinlik gibi toksinlerin vücuttan atılması amaçlanıyor. Sıvı beslenme sırasında meyve suyu ve salatalık gibi besinlerden de faydalanmak, vücudun güçsüz düşmemesi açısından son derece önemlidir. 


Su Orucu Faydalı mı Zararlı mı?


su orucu zararlı mı


Su orucu hakkındaki bilgiler, bilimsel çalışmaların yetersiz olması nedeniyle henüz netlik kazanmış değil. Net kaynaklar olmasa da yapılan bazı çalışmalarda su orucunun belirli dönemlerde yapılmasının kanser gibi riskli hastalıklar için önleyici ve etkili olabileceği ifade ediliyor. 

Vücudun şoklanması ile birlikte olası diyabet ve kalp hastalıklarının da önlenebileceği ifade ediliyor. Vücudun mekanizmalarını etkili bir şekilde harekete geçirdiği için, bazı araştırmalarda katılımcıların kan şekerinin ve kötü kolesterolün kontrol altında alındığı ifade edilmiş. Ancak yapılan çalışmaların büyük bir kısmının henüz hayvanlar üzerinde yapılmasından dolayı net sonuçlar söylemek ne yazık ki pek mümkün görünmüyor. 


Su orucu aynı zamanda riskleri ile pek çok uzman tarafından önerilmiyor. Sık sık su tüketilmesine rağmen, vücuda başka besin girmediği için hızlı bir su ve kas kaybına neden olabileceği düşünülüyor. Bu durumda pek çok kişinin vücudu susuz kaldığı için güçsüz kalıyor. 

Uzun süreli aç kalınması nedeniyle kan şekeri düşüklüğü, halsizlik, bai dönmesi ve çeşitli hastalıkların tetiklenmesi gibi problemlerin yaşanma olasılığı oldukça fazla. Beden gücü ile çalışmak zorunda olanlar ve aktif araç kullananlar için ciddi sorunlara neden olabileceğinden kaynaklı önerilmiyor. Yeme bozukluğu hastalıklarının ise sanılanın aksine daha fazla tetiklenebileceği düşünülüyor. Bu yüzden  bir uzmana danışarak, kontrollü bir şekilde ilerleme öneriliyor. 

Comments


Hi, thanks for stopping by!

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

Let the posts
come to you.

Thanks for submitting!

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • Pinterest
bottom of page