Sosyal Anksiyete Nedir? Tedavisi Var mı?
Anksiyete son yıllarda sıklıkla adını duyduğumuz bir çeşit ruhsal hastalık çeşididir. Yaşam şartları, insanların biriktirmiş olduğu travmalar ve pek çok olumsuz durum günümüz şartlarında insanlar üzerinde kaygı bozukluğuna neden olabiliyor. Çağımızın en çok yaşanan problemlerinden biri olduğu söyleniyor. Sosyal anksiyete, diğer bir adıyla sosyal fobi de bu kaygı bozukluklarının bir diğer çeşidi olarak biliniyor.
Sosyal Anksiyete Nedir?
Yaşam, insanların bir topluluk içerisinde etkileşime girmesini içeren bir durum olarak biliniyor. Bu etkileşim bazı kişiler tarafından son derece kaygı verici olabilir. Diğer insanlar tarafından olumsuz şekilde değerlendirileceklerini, fikirlerinin ciddiye alınmayacağını ve topluluk önünde küçük düşeceğini düşünen kişilerin yaşadığı ciddi bir fobi olarak tanımlanabilir.
Sosyal anksiyete aslında hafif bir kaygı bozukluğu gibi görünse de, toplum içerisinde hiç azımsanamayacak kadar büyük bir kitlenin günlük yaşamını olumsuz etkilemektedir. Bu kişilerde bazıları, günlük yaşamın getirdiği rutinleri bile tam anlamıyla yerine getiremezler. Arkadaşları ile buluşamazlar, iş toplantılarına katılamazlar, markete dahi gidemezler. Asosyal bir yaşam sürerek, insanlarla etkileşime girebilecekleri alanları ellerinden geldiğince kısıtlamaya çalışırlar. Bu durum yakın ilişkilerini olumsuz etkilediği gibi aynı zamanda kişiyi de derin bir buhrana sürükler.
Sosyal Anksiyete Belirtileri Neler?
Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmelere göre sosyal anksiyetesi olan kişiler, diğer insanlarla etkileşime girmeleri gerektiği zaman şu belirtileri gösteriyorlar:
Giderek büyüyen bir korku,
Etkileşim sırasında çarpıntı ve yüzde kızarıklık,
Aşırı terleme sorunu,
Konuşurken ağız kuruluğu,
Şiddetli mide bulantıları,
Baş dönmesi,
Bulanık görme,
Sürekli tuvalete gitme ihtiyacı,
Ellerde ve seste terleme problemi,
İletişim sırasında gereksiz sinirlenme,
Zaman zaman karın ağrısı.
Sosyal Anksiyete Tedavisi Var mı?
Sosyal anksiyete ve fobi, uzman doktorlar eşliğinde tedavi edilebilen ve tekrarlamayan bir hastalık olarak biliniyor. Psikolojik bir hastalık olduğu için genellikle terapi ve psikoterapi yöntemleri tercih ediliyor.
Özellikle son dönemlerde ön plana çıkan bilişsel davranışçı terapi kaygı türleri arasında son derece etkilidir. Hasta olan kişiyi kaygılandırmadan, korkulan sosyal durumlarla yüzleşme üzerine bir çalışma yapılır. Bu terapi yöntemi ile birlikte kişilerin özgüvenlerinin gelişmesi için de birtakım düzenlemeler yapılır.
Sosyal anksiyete tedavisi sırasında gerekli görülürse bazı ilaçlar da kullanılabilir. Genellikle antidepresan grubu ilaçlara başvurulur. Düşük dozda kullanılan bu ilaçlar, hastanın durumuna göre zaman içerisinde artırılabilir. Antidepresan ilaçlar ile bir süreliğine kaygı bozukluğu kontrol altına alınır. Adrenalin hormonunun yükselmesi engellendiği için, sosyal anksiyetenin sebep olduğu belirtiler baskılanabiliyor. Ancak bu bloklama yöntemi tedavinin tamamında önerilmez. Terapi ile desteklendiği takdirde, uzman doktorlar tarafından yapılan bazı çalışmalar sonrasında sosyal anksiyete başarıyla tedavi edilebilir.
Comments